This page in ENGLISH

Važne vesti
NAŠE
EKSPEDICIJE
OVOG LETA
DURMITOR 23.7.-07.08.2011.
PROKLETIJE 22.7.-07.08.2011.
ASAK U AKCIJI
"OČISTIMO SRBIJU"

4. juna 2011. i ASAK je bio uključen u čišćenje naše okoline. Čistilo smo okolinu vežbališta V1 na Košutnjaku. Uskoro fotografije sa ove akcije!

Zanima vas alpinizam, penjanje, planinarenje?

Namenjeno svima koji su do ove prezentacije stigli prateći "Alpinistički" u nazivu kluba

ASAK je prvenstveno speleološki klub. Alpinistički ogranak odavno nije aktivan, jer su se svi beogradski alpinisti okupili u AOB-u. Iz praktičnih i sentimentalnih razloga nismo želeli da menjamo ime kluba, tako da je "Alpinistički" i dalje u nazivu.

Ako se zanimate za alpinizam i penjanje, ali još niste čvrsto rešili da se njima bavite, predlažemo vam da ipak probate speleološku obuku u ASAK-u ili nekom drugom speleološkom klubu. Mnogi današnji speleolozi su u ASAK dolutali u nameri da se bave alpinizmom, ali su u speleologiji (u kojoj ima dosta elemenata penjanja u steni) zadovoljili svoje penjačke ambicije, otkrivši usput mnoge druge čari koje pruža jedino speleologija.

Alpinizam

Skoro svi Beogradski alpinisti su okupleni oko AOB-a (Alpinističkog ogranka Planinarskog saveza Beograda). Prezentacija AOB-a se nalazi na adresi http://www.aob.org.rs spoljni link.

Naravno, Beograd nije jedino mesto gde ima alpinista. Ima ih i po drugim gradovima - u Subotici, u Nišu, i tako dalje, kao i u Crnoj Gori. Vojvođanski alpinisti spoljni link osvajaju vrhove Himalaja, uključujući i Everest 2005. godine. Alpinisti iz planinarskog društva "Javorak" iz Nikšića spoljni link su postali poznati zbog ekspedicije na Everest 1996. godine. U njihovoj nadležnosti je i Gorska služba spasavanja u Crnoj Gori.

Slobodno penjanje

U Beogradu (i u Srbiji i Crnoj Gori) ima mnogo klubova za slobodno penjanje (sportsko penjanje). Neki od njih su Penjački klub "AS" spoljni link , Gekon spoljni link i Vertikal spoljni link, svi iz Beograda. Svima zainteresovanim za slobodno penjanje, savetujemo da pogledaju odličnu prezentaciju Sportsko penjanje u Jugoslaviji spoljni link, kao i prezentaciju Sportsko-Penjačke federacije Srbije spoljni link.

Planinarenje

Planinarski savez Beograda se nalazi na http://www.psb.org.rs spoljni link, a GSS (Gorska služba spasavanja, stanica Beograd) na adresi http://www.gss.org.rs spoljni link.

Pančevački alpinista i planinar Lambros Hudeludis uređuje prezentaciju sa obiljem informacija na adresi http://www.panline.co.rs/magazin/alpinizam/lambros.htm spoljni link. Na prezentaciji se nalaze vesti i tekstovi o planinarstvu, alpinizmu i ostalim srodnim aktivnostima. Ovde je link spoljni link i na Planinarski savez Crne Gore.

Neka planinarska društva na Internetu:

  • Pobeda spoljni link, najveće planinarsko društvo u Srbiji
  • Železničar spoljni link, jedno od većih beogradskih planinarskih društava
  • Radnički spoljni link, planinarsko društvo iz Beograda
  • Subra spoljni link, planinarsko društvo iz Herceg Novog
  • PSD Komovi spoljni link, planinarsko društvo iz Podgorice