This page in ENGLISHNOVOSTI
7. Simpozijum o zaštiti karsta održan je 21. i 22. maja 2011. u Beloj Palanci, u suorganizaciji Akademskog speleološko-alpinističkog kluba i Opštine Bela Palanka

7. Simpozijum o zaštiti karsta

7. Simpozijum o zaštiti karsta održan je 21. i 22. maja 2011. u Beloj Palanci, u suorganizaciji Akademskog speleološko-alpinističkog kluba i Opštine Bela Palanka. Organizaciju skupa podržali su Departman za hidrogeologiju Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, Geološki institut Srbije, Savez speleoloških organizacija Srbije i NVO „Jovan Petrović Deda“ iz Bele Palanke.

Na skupu su učestvovali predstavnici većine naučnih i stručnih institucija u Srbiji koje se bave karstom, a takođe i predstavnici svih speleoloških klubova i društava, koji su bilo usmeno, bilo u vidu postera, izneli rezultate svojih istraživanja. Veliko nam je zadovoljstvo i to što smo, osim učesnika iz Srbije, imali čast da nam se na Simpozijumu pridruže i kolege iz Rumunije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

U prostorijama Centra za kulturu Bela Palanka, Simpozijum je zvanično otvorio predsednik opštine Bela Palanka, g. Aleksandar Živković. O životu i radu jednog od naših najznačajnijih speleologa, Belopalančaninu prof. dr Jovanu Petroviću, govorio je prof. dr Zoran Stevanović sa Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Posle otvaranja Simpozijuma, u Centru za kulturu otvorena je izložba speleoloških fotografija, kao i izložba speleološke tehničke opreme, koju je za ovu priliku ustupila kompanija „Iglu šport“.

U okviru radnog dela Simpozijuma, koji se odvijao 21. maja u svečanoj sali Opštine Bela Palanka, održane su usmene prezentacije 28 radova, dok je 17 radova predstavljeno u vidu postera. U poster sekciji dopisno su učestvovale i kolege speleolozi iz Velike Britanije, Poljske, Belgije i Italije, koji su na taj način predstavili svoja najnovija istraživanja speleoloških objekata Crne Gore.

U nedelju 22. maja održana je stručna ekskurzija, u okviru koje su učesnici obišli karstno vrelo Krupac (Modro Oko), termomineralni izvor Dag-banjica i klisuru Gradašničke reke kod Pirota, te Vrelo u Beloj Palanci. Poseta vrelu Krupac na severozapadnom obodu Belopalanačke kotline bila je naročito dragocena za sve učesnike, jer je pristup vrelu po pravilu zabranjen, zbog kaptaže za potrebe vodosnabdevanja. Zahvaljujemo Javno-komunalnom preduzeću Naissus iz Niša što je omogućilo da učesnici simpozijumske ekskurzije dobiju priliku da posete ovo čuveno vrelo.

Zahvaljujemo svima koji su svojim učešćem i pruženom pomoći omogućili uspešno održavanje 7. Simpozijuma o zaštiti karsta. U sledećih nekoliko meseci odvijaće se prikupljanje i priprema radova, te štampanje Zbornika.

7. Simpozijum o zaštiti karsta Otvaranje Simpozijuma u Centru za kulturu „Bela Palanka“
Foto by Boris Stanojević

Pogledajte sve fotografije sa simpozijuma

Takođe možete preuzeti ZBORNIK APSTRAKATA I VODIČ STRUČNE EKSKURZIJE 7. simpozijuma o zaštiti karsta pdf file 7. simpozijum zaštite karsta.pdf 5.60 Mb